Stopića Pećina


Planina · Zlatibor
Stopića pećina je još jedno mesto koje bi trebalo posetiti ukoliko ste u zlatiborskom kraju. Od table sa natpisom koja se nalazi na putu za Ljubiš vodi put koji deluje vrlo neprohodno dug je oko 300 m.
Početak staze vodi kroz šumu, obasutu lišćem, zatim kroz livadu, pa opet šumska staza, celom trasom su postavljeni markeri, pratite ih i ne bi trebalo da zalutate. Nakon šume i livade nailazi uzana staza koja se probija kroz stene i sigurno najteži deo ove deonice – stepenice! Stepenice su veoma strme stoga obratite pažnju, morate voditi računa kako se penjete.
Posle male avanture kroz šumu, livadu pa preko stepenica pred vama ukazuje ulaz u samu pećinu, širine 35 m i 18 m visine. Ogroman otvor, obrastao zelenilom, rečica koja se probija iz pećine i drveni mostić preko nje. Ispred pećine se nalazi drveni sto sa klupama ge mozete da predahnete i da uživate u zatečenom prizoru. Sam ulaz u pećinu je obezbeđen i na njemu se nalazi velika kapija.
Pećina je privatnom vlasništvu jednog od Stopića, pa je zato i zaključana. Obeležje ove rečne pećine su kade koje se u kaskadama spuštaju duž čitave pećine. Ddodatnu impresiju stvara voda koja se sliva sa jednog na drugi nivo.
Ukoliko ste jedni od onih koji se drže gesla da je bicikl čovekov najbolji prijatelj, znajte da je ovaj kraj savršen za to. To je možda idealno prevozno sredstvo kojim ćete obići navedena mesta. Put je asfaltiran, nema saobraćaja, okružen je šumom i odiše svežinom.
Kada je reč o smeštaju, postoji varijanta da odsednete u nekoj od privatnih kuća u samom Gostilju i okusite čari seoskog turizma. Na taj način ćete moći pešice da obilazite već pomenute destinacije i ceo dan posvetite jednoj od njih. To je idealan predlog za prave ljubitelje prirode, istinski melem za dušu. Moći ćete i da uživate u seoskim specijalitetima ovog kraja: pršuti, kajmaku, gibanici, neodoljivoj domaćoj pogači, kačamaku ili proji, ali isto tako i u šljivovici, i uveriti se u ono što ljudi ovog kraja vole da kažu "prva ko trnje, druga ko slama, treća ide sama".
Ako ste pre za malo urbaniju varijantu i dolazite na Zlatibor i radi izlazaka, noćnog života, onda je najbolje da smeštaj obezbedite u centru. A kada se odlučite da posetite Gostilje i da obilazak navedenih mesta sažmete u jedan dan i to organizujete kao jednodevni izlet, onda to učinite u sopstvenoj režiji ili se priključite organizovanim turama.