Sirogojno


Planina · Zlatibor
 Sirogojno se nalazi u istočnom dijelu Zlatibora. Razvilo se oko crkve podignute početkom XIX stoljeća, a zatim i oko škole, zadruge, seoskih kafana i pekara. Crkva Svetih Petra i Pavla sagrađena je 1821-ve godine i stavljena je pod zaštitu države. U njoj se čuvaju mnoge vrijednosti, poput vrata u duborezu i više ikona iz XIX vijeka, a na njenim zidovima su upisana imena izginulih ratnika iz Prvog svjetskog rata. Područje Sirogojna, kom pripadaju i sela Drenova, Željine, Trnava i Čičkova, ima poprilično spomen-obilježja iz Drugog svjetskog rata. Spomenik na Vladajama, bista prote Milana Smiljanića, spomen ploča na zgradi škole u Trnavi u kojoj je učio narodni heroj Savo Jovanović Sirogojno i rodna kuća ovog heroja u Trnavi samo su neki od njih. U Sirogojnu se nalazi i etno-selo. Muzej „Staro selo“ pod vedrim nebom predstavlja skupinu zlatiborskih kuća i propratnih drvenih zgrada, skupljenih sa svih strana Zlatibora. Čuvene su i sirogojnske pletilje, čiji džemperi od ovčije vune se prodaju i u Evropi. Tokom sezone, ovdje se organizuju likovni, književni, muzički i drugi susreti, izložbe, predavanja i ljetnje škole.
  Demografija  U naselju Sirogojno živi 643 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 43,8 godina (42,7 kod muškaraca i 44,9 kod žena). U naselju ima 232 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,29. Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.
 Muzej u Sirogojnu pod otvorenim nebom "Staro selo" je zapravo autentično selo sa kraja 19. i početka 20. veka i prikazuje život seoske porodice. U njemu je izloženo staro narodno graditeljstvo sačuvano po selima planine Zlatibor. Svi objekti i pokućstvo su autentični i preneti su u muzejski prostor. U radionicama muzeja izrađuju se kopije muzejskih eksponata i prikazuju veštine grnčarskog, kačarskog, tesarskog i drugih zanata. Nalazi se na samo 30 km udaljenosti od Zlatibora i 30 km od Užica.
 Jedinstven Muzej pletilja nalazi se u prostoru biblioteke firme „Sirogojno kompani”, a izloženi su džemperi i jakne, kakvi su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bili hit u buticima SAD, Japana, Francuske, na Islandu i drugde. Među muzejskim eksponatima su i drugi ručni radovi, prediva, medalje i priznanja, novinski napisi i fotografije. Svedočanstva o visokim dometima pletilja ovog brdovitog kraja koje su, vlastitim umećem, a uz kreacije i neiscrpan entuzijazam Dobrile Smiljanić, stvarale domaći proizvod koji je lako nalazio kupce u svetu.