Gostilje vodopadi


Planina · Zlatibor
Jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija na Zlatiboru je dvadesetak metara visok vodopad na gostiljskoj reci, u čijim virovima se prema legendi kupaju vile. Nalazi se u idiličnoj prirodi pokraj sela Gostilja. Gostilje je od centra Zlatibora udaljeno 20 kilometara i povezano sa njim uglavnom dobrim putem (mali deo je dobar makadam).
Selo Gostilje nalazi se nadomak Zlatibora. Udaljeno je 250 km od Beograda, 30 km od Užica i oko 20 km od centra Zlatibora. Ukoliko se ide iz pravca Užica, treba pratiti put prema Sirogojnu, preko Bele Zemlje. Tako se stiže do raskrsnice koja odvaja prema ovom ušuškanom selu.
Ukoliko bi se crtežom predstavio krajolik ovog sela, onda bi to bila tipična seoska idila: kuće razbacane po pašnjacima, prostrane bašte sa šljivicima i domaćim životinjma, a sve to uokvireno bogatim borovim i bukovim šumama, svežinom i spokojom. Kraj je veoma bogat vodom, lekovitim biljem i predstavlja riznicu svežeg vazduha. U samom selu izvire potok na čijem se vrelu proizvodi Zlatibor voda, brend istoimene planine. Posebno obeležje ovog kraja je vodopad na Gostiljskoj reci. Sam prilaz vodopadu ne predstavlja problem. Nadomak njega stiže se autom prateći makadam, a nekoliko utabanih stazica ide direktno do vode. Čitav prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode. Skladno raspoređene stene prekrivene mahovinom i voda koja se probija kroz njih praveći brzake, čine impresivnu sliku. A kao kruna svega - vodopad! Mlaz vode koji pada sa oko 20 m, suvereno dominira ovim prostorom.
Voda je prilično hladna, ali stojeći sa strane imate mogućnost da osetite efekat hladnog tuša koji je idealno rashlađenje po letnjim vrelinama. Izaberite mesto koje vam najviše odgovara (bilo na nekoj od stena ili na travi oko vode), prepustite se užitku, zaboravite na svakodnevnicu i predajte se prirodi. Ukoliko nastavite put rečnog toka, nailazite na nove celine brzaka, slapova i manjih virova i vodopada. Svaki kutak jedinstven je na svoj način i što je najvažnije, lako su pristupačni. Spoj vode, kraškog kamena, starih stabala, mostića koji povezuju ove celine - sve skupa deluje pomamljujuće. To će vas podstaći da nastavite dalje, sve do mosta preko reke Katušnice. I nakon dela punog dinamike, zvukova i okrepljujuće buke vode, sledi mirna seoska reka Katušnica, bogata ribom.
Ovo mesto je poslednjih godina često stecište izletnika. Mnogi turisti svrate kako bi videli vodopad, a onda omamljeni prirodom odluče da se zadrže i tu provedu dan. Obično se razlivaju mirisi roštilja, ali to za sobom vuče i onu drugu, nakaradnu stranu otpada i smeća koje ostaje. Nemojte dozvoliti da do toga dođe, greh je narušavati harmoniju koja ovde vlada. Za one koji ne vole preterano da se prepuštaju roštiljanju i vole da dođu na gotovo, postoji i ta varijanta. Od skoro, blizu vodopada je otvoren riblji restoran u kojem, između ostalog, možete uživati u odličnoj pastrmci na žaru.
Ukoliko ste ljubitelj umetnosti, onda je usputna